Alkatrészek felületi tisztaságának vizsgálata

A Pharmavalid Kft. 2005. év óta foglalkozik eszközök felületi és folyadékok tisztaság vizsgálatával. Eleinte egészségügyi segédeszközök, implantátumok, injekciók stb vizsgálatát végeztük, de a piac igényeinek megfelelően tevékenységünket kiterjesztettük az autóalkatrészek vizsgálatára is.

A vizsgálat elve:

A vizsgálni kívánt alkatrész vagy alkatrészek kíméletes, de nagyon intenzív mosása (300x200x20, illetve 300x180x50, vagy ennél kisebb alkatrészek mosása ultrahangos aktiválással, az ennél nagyobb alkatrészek mosása pedig nagynyomású, porlasztásos aktiválással ) vizes bázisú, előzetesen 0,22µm-es pórusméretű szűrővel szűrt mosó lével történik.

Az alkatrész v. alkatrészek és a szüredék öblítését nagy tisztaságú, szintén 0,22 µm-es szűrővel szűrt, ionmentes folyó vízzel végezzük.

A mosólé szűrése a megrendelő igénye, vagy a kívánt iparági szabvány előírásai szerinti pórusméretű szűrőmembránokon. (A leggyakoribb az 5.0 µm-es pórusméretű szűrő, de kívánságra más pórusméretű szűrőt is használhatunk.)

A szűrőn maradó szüredék elemzése több lépésből áll:

Megfelelő szárítás után összesített gravimetrikus elemzés. 

Mikroszkópos minőségi elemzés és szennyezés fajtánként a  legjellegzetesebb szennyezések fényképes archiválása.

Mikroszkópos mennyiségi elemzés részecske fajtánként, vagy összesítve a megrendelői igény szerinti méretkategóriákban. 

A gravimetriához használt analitikai mérleg és a mikroszkóp mérő rendszere kalibráltak, így a mérési adataink visszavezethetők az országos és a nemzetközi etalonokra.

Megrendelői igényre mosási hatékonyság vizsgálatot („lecsengés vizsgálat” vagy „Abklingskurve” ) is végzünk.

A mérési adatok kiértékelése a kívánt szabvány szerint, és a megjelenítésük a megrendelővel egyeztetett, egységes rendszer szerinti formátumban történik. 

 1. ábra 500 mikronos fém

 

2. ábra 920 mikronos gyanta fém zárványokkal